Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK SE OBJEDNAT

Prostřednictvím mailu barboralinhova@seznam.cz (zanechte raději také na sebe telefon). Nebo se objednejte telefonicky na na 724 057 182. Pokud tel. nezvedám, zkuste to později, pravděpodobně fotím.

Při rezervaci termínu mi, prosím, nahlaste o jaké focení jde (koho budu fotit) - dospělé portrétní, erotické/akty, těhotenské focení, nebo rodiny a děti (počet dětí, jejich věk a zda děvče/chlapec). Zvířátka hlaste předem. Větší psi a ti co línají doporučuji fotit jen venku.

Termín si prosím rezervujte co nejdříve - cca 5 týdnů před Vámi žádaným termínem.

Prosím o dochvilnost - v okolí studia bývá ve špičce dopravní zácpa. Díky zpoždění jsme pak zbytečně všichni ve stresu, aby se to vše stihlo nafotit. V domluvený čas bychom již měli začít fotit.

Prosím také podívejte se předem na mapu, ateliér se obtížněji hledá. https://www.baralinhova.cz/clanky/kontakt.html

Při rezervaci termínu mě prosím informujte, zda chcete fotit v ateliéru nebo venku. Pokud mi vaši preferenci nesdělíte předem, počítám s focením v ateliéru.

 

VŠEOBECNÉ INFORMACE K FOCENÍ

Doporučuji si prohlédnout mou fotogalerii a přesvědčit se tak, zda vám styl, ve kterém fotím, vyhovuje. Každý fotograf má svůj osobitý způsob focení, různé světelné možnosti v ateliéru a jinou techniku, proto pokud máte nějaké specifické přání, raději je předem se mnou konzultujte. Před návštěvou se můžete inspirovat fotkami v pozicích a oblečení z fotek v mé fotogalerii.

Na focení mám standardně nastaveno bílé pozadí, šedé a žluté a dále fotím na posteli. V části ateliéru je postavené pozadí hnědé, které lze vyměnit za puntikaté s dřevěnou podlahou, batikované, hnědá prkna. Informujte o preferenci předem při objednání, abych si pozadí na focení přichystala. Vánoční pozadí a scéna se každý rok obměňuje. 

Pokud se chcete fotit v botách, prosím mějte ČISTÉ PODRÁŽKY. Nejběžnější je však focení na boso. Někdo preferuje focení v ponožkách (ideálně černé).

Na focení si vezměte více typů a barev oblečení.  Pozor na mačkavé materiály, po převozu bývají zmuchlané, raději je neskládejte a přivezte na ramínku. Dále můžete s sebou vzít klobouk, brýle, šátek, šperky....

Na fotkách, kde bude více osob najednou doporučuji sladit styl, barvu a vzorek. Nevypadá dobře, když jedna osoba je v křiklavých a druhá v pastelových barvách, nebo někdo má kostkovanou a jiný pruhovanou košili. Avšak nemusíte být všichni v jedné barvě, fotky jsou pak veselejší.

Foťte se v tom, v čem se cítíte dobře a v barvách, které sluší vašemu typu (teplé x studené). Pokud je někdo světlý typ (světlá pleť i vlasy), není úplně vhodné se fotit v bílých barvách oblečení. Naopak opálená osoba s tmavými vlasy, oblečena do černé, také není příliš vhodná varianta, obzvlášť na šedém pozadí. Na fotkách vypadá pěkně např. modrá, červená, u dam květované vzory k tomu např. u pána jednobarevná košile a naopak dáma třeba v jednobarevném topu a pán v kostkované košili....

Nedoporučuji na čemkoliv, ale hlavně na košilích drobné cca 1-10mm široké vzory- tenké proužky, drobné kostičky. Dochází k optickému klamu (vlnění, nebo-li rozmazání materiálu efekt moiré), který je však viditelný pouze na monitoru PC, ne však po vytištění fotky.

Před focením si rozmyslete, jakou barvu spodního prádla budete mít při focení, aby neprosvítalo pod svrškem, nebo v podpaží nevykukovaly lemy od podprsenky (ovšem jestli chcete, je to na vás:-). Doporučuji si před focení vše vyzkoušet před zrcadlem :-)

Zvažte, zda si nechat na sobě šperky - náušnice, řetízky, hodinky, složitě se pak retušují, nebo to ani nelze. Pozor na gumičky do vlasů - často si je slečny sundají a nechají na zápěstí :-)

Pokud provozujete nějaký sport, hrajete na hudební nástroj, nebo máte zajímavého koníčka, můžete si vzít k tomu patřičné rekvizity.

Doporučuji si vzít s sebou pudr a předem se přepudrovat, a to i pány (leskneme se všichni:-)

Chcete-li v ateliéru fotit s pejskem, informujte mě o tomto plánu předem. Těsně před vstupem do ateliéru prosím utřete tlapky mokrým a suchým hadrem. Příplatek za focení s pejskem je 200Kč.

V případě focení venku přibalte raději několikero náhradního oblečení. Není příliš praktická světlá barva na kalhotách či sukních, přeci jenom občas si sednete do trávy, či opřete o strom. Ideální je spíše romantický styl a sportovní styl oblečení.

Na exteriérové focení nejraději využívám les v Klánovicích​ a jeho okolí (louka), dále parky v okolí Klánovic. Pokud není na venkovní focení vhodné počasí, přesouváme se do ateliéru.

Více info k jednotlivým typům focení najdete níže...

 

TĚHOTENSKÉ FOCENÍ

Pokud chcete se chcete na fotkách částečně nebo více odhalit, doporučuji ten den nosit spodní prádlo bez těsných gumiček, aby nebyly vidět otlačeniny. Případně před cestou sundat podprsenku a stáhněte kalhotky pod pupík.

Co se týče šatníku, je na vás jak odvážné fotky chcete. Doporučuji více typů oděvů a stylů např. pánský styl - košile, džíny, romantický styl - košilky, župánky, šaty, dále přilnavá trička, kalhoty i sukně. Kalhoty vezměte jak s těhotenským pásem, tak dobře vypadají džíny před těhotenstvím, kdy se fotí bříško a nedopnuté kalhoty.  Praktické a pohodlné jsou také elasťáky a k nim různé tuniky. Pro vašeho muže např. tričko bez nápisu, polotrika, košile (nedoporučuji jemné proužky). 

Přibalte jak BÍLÉ, TAK ČERNÉ SPODNÍ PRÁDLO.

Dále rekvizity typu snímky z ultrazvuku, dudlíky, botičky, hrníček, oblečky do porodnice, různé vtipné pomůcky, které charakterizují vaše zájmy a třeba i budoucí zájmy vašeho potomka. Fantazii se meze nekladou, jde především o vás a o to vytvořit vám zajímavé, originální fotky. V ateliéru mám k zapůjčení několik typů a barev těhotenských šatů (bílé s rozparkem, fialové s rozparkem, černé průhledné krajkové, dlouhé bílé s růžovými květy, bílé dlouhé krajkové, bílý župánek, viz. fotogalerie). 

K těhotenskému focení se hodí spíše jemné líčení a upravené (vyfénované, nakulmované) vlasy.

NEWBORN (miminka čerstvě narozená)

Rezervujete si, prosím, termín před porodem a potvrďte jej do 3 dnů po porodu. Focení miminek je nejvhodnější absolvovat do 14 dní po narození, kdy ještě hodně spí a dají se polohovat do košíků atd. Pokud jste propásli období těsně po narození doporučuji focení kolem 3 měsíců viz. níže.

Podrobné informace o focení s miminkem vám zašlu do e-mailu.

 

FOCENÍ S DĚTMI

Ne vždy je focení s dětmi jednoduché, a proto bych vám ráda dala pár rad:

Miminka starší než novorozeňátka je lepší fotit až pak od 3 měsíců, mladší děti bývají dost plačtivé. Pokud jste propásli období těsně po narození doporučuji focení kolem 3 měsíců, kdy už má miminko většinou stabilní režim. Víte, že v dohodnutý termín bude vyspinkané a najedené. Záběry v tomto období jsou také pestřejší, děťátko už "pase koníčky", reaguje na zvukové hračky a vědomě se směje.

Pozor na culíčky :-).... pokud holčičkám vytvoříte culíčky ala "štětky", které budou trčet po stranách, může se stát, že na společných fotkách, kdy vám dítě bude sedět na klíně, budou vlásky ve vašem obličeji, doporučuji tedy spíše sponky.

Maminky vybírejte top raději s malým výstřihem. Budete mít často dítě v náruči, kde dítě látku ještě stahuje, nebo na břiše, kde se výstřih prohloubí. Stejně tak minisukně nejsou vhodné. Focení s dětmi je akčnější a náročnější na manipulaci, protož je vhodné se vyvarovat problémům s oblečením.

Pro ulehčení a ušetření času, přijeďte raději již v oblečení, v kterém se chcete fotit. Další cca 3 další druhy oblečení vezměte s sebou.  Pro nejmenší děti je vhodné obléci bodýčka místo triček, aby nevylézal vršek z kalhot a schovala se plenka a také moc nedoporučuji džínové, či manšestrové lacláče (v sedě a při polohách v náruči se ramínka krabatí). Pro malé princezny je praktické na focení v šatech vzít i kalhotky na zakrytí plenky, a v případě, že plánujete s dětmi akčnější fotky přibalte třeba i džíny/kraťasy. Pokud se chcete fotit v botách, prosím mějte čisté podrážky.

Pro focení dětí je důležité vybrat čas tak, aby dítě předtím bylo vyspalé a najedené.

Dle mého názoru a zkušeností dlouhé focení děti i rodiče unavuje. Snažím se tedy vyfotit vše do max 1 hodiny.

Prosím, dejte si časovou rezervu, tak bychom se mohli v dohodnutý čas již fotit. Zpoždění stresuje jak mě, tak vás. Focení mi většinou navazují a pokud přijdete pozdě, musím focení zkrátit a to je škoda, vzhledem k tomu, že dítě potřebuje čas na "rozkoukání".

Co vzít s sebou?

Vezměte dítěti jeho oblíbenou hračku. Pokud Vaše dítě dělá nějaký sport, nebo hraje na hudební nástroj, vezměte s sebou jejich rekvizity - dres na gymnastiku, fotbalový míč a dres, kytaru....

Odměny (bonbóny, sušenky,...) si prosím nechte až po skončení focení, pokud vybalíte bonbony před focením, je skoro jisté, že se jich dítě bude dožadovat při focení a fotky s nafouklou, či přežvykují pusinkou nejsou moc pěkné. Stejně tak bublifuk, ten využívám na focení a mám ho jako závěrečnou "odměnu", proto jej prosím nevytahujte hned na začátku, děti pak už nic jiného nechtějí :-)

Ateliér či příroda?

Pro živější děti bývá vhodnější focení venku, kde se mohou vyběhat a je to příjemnější pro všechny, když nemusíme prcka udržet na pár metrech fotopozadí. Na venkovní focení doporučuji si vzít též věci na převlečení. Počítejte, že si budete sedat na lavičku, na zem do trávy, na pařez/kládu, přizpůsobte prosím tedy k tomu šatník - nejsou vhodné minisukně a bílé oblečení - i kvůli pravděpodobnému ušpinění od dětských botiček.

Přejete-li si  fotky typu - momentky, či akčnější snímky, je na to ideální venkovní prostředí, v ateliéru jsme omezeni prostorem, kde to tolik provést nelze.

Pokud se fotíte v ateliéru, hlídejte prosím své děti, aby nesahaly na visící fotopozadí a neběhaly kolem fotovybavení, děkuji.

Info pro maminky :

Maminky, jestliže máte zájem o nalíčení, je vhodné abyste přišly dříve než začne samotné focení. Děti málokdy vydrží čekat půl hodiny na maminku v malém uzavřeném prostoru, přestane je to tam brzy bavit, "vyšmejdí" všechny hračky, které během focení používám a já je pak nemám čím zabavit. Domluvte to se svým mužem, aby dorazily cca o 30 min po vás.

Pokud se líčíte samy, doporučuji neslíbatelnou rtěnku a jemné líčení.

Ty, kteří se ale OPRAVDU NERADI FOTÍ (nejčastěji to bývají tatínkové, co dostali focení jako dárek) nechte raději doma. Není nic horšího než "otrávený" tatínek, s kterým je více práce než s dítětem laugh

 

GLAMOUR A FOCENÍ AKTŮ

Nemějte obavy navedu Vás, jak pózovat a dohodneme se, kolik toho chcete na fotkách ukázat.

Před focením aktů je nutné si cca 1 hodinu předem svléknout spodní prádlo, aby nebyly vidět otlačeniny. Prosím, sundejte si také hodinky a pozor též na otlačeniny od ponožek a upnutých džín.

Vezměte si s sebou prádlo různých barev (hlavně černé a bílé), košilky, župánek, pokud máte podvazky, případně samodržící punčocháče, bílou košili pánského stylu, doplňky, boty na vysokém podpatku (čisté). Dále můžete přibalit rekvizity typu škraboška, klobouk, šátek, zajímavé typy oblečení apod.

Prosím, mějte umyté vlasy. Na fotkách je každá nedokonalost vidět a při focení Vám vlasy budu upravovat.

Doporučuji výrazné líčení.